Interessante sudoku-links:

logo wiltsite  © 2011 Dick van der Wilt

Word een sudoku-expert

Dit is niet de zoveelste site die enkel een vracht sudoku-puzzels te bieden heeft. Het aanbod daarvan is al overweldigend en bovendien is het veel leuker om ze uit een krant of tijdschrift te maken. Deze website is bedoeld om de bezoeker in te wijden in de 'geheimen' van de sudoku. Heb je je wel eens afgevraagd, hoe anderen het toch voor elkaar krijgen om vier en vijf sterren sudoku's op te lossen? Straks kan jij het ook!

Zowel de prille beginner als de meer ervaren puzzelaar zullen hier nieuwe inzichten opdoen. Wie een poosje met het interactieve oefenprogramma aan de gang gaat, snapt binnen korte tijd hoe je het oplossen van een sudoku aan moet pakken. Je zult zien dat je vaardigheid met sprongen vooruit gaat.

Oefenen met hulp

Op deze site is het mogelijk om zelf sudoku's in te voeren en die met behulp van de computer op te lossen. Daardoor kan je de sudoku waar je zelf al uren op hebt zitten piekeren, aan een onderzoek onderwerpen; dat is zeer verhelderend. Voor velen is het onthutsend om te zien, hoeveel simpele oplosmogelijkheden ze nog over het hoofd hebben gezien.

Maar de 'oplosmachine' biedt méér: In de zogenaamde 'oefenmodus' verklapt de computer (d.m.v.kleuren) voor welk(e) veld(en) er een oplossing gevonden kàn worden, maar die oplossing wordt niet getoond. Op die manier ben je zelf actief bezig om de puzzel op te lossen, maar zal je nooit 'vast komen te zitten'. Vooral in combinatie met de knop 'Stapsgewijs met uitleg', is dit een perfecte manier om snel inzicht en vaardigheid te krijgen.

Leer op de juiste manier te denken

Bij sudoku's gaat het er om dat er voortdurend geschakeld wordt tussen twee verschillende benaderingen. Bij de eerste is de vraag: Waar kan (binnen dit cluster) dit cijfer geplaatst worden? Bij de tweede is de vraag: Welk cijfer moet op dit veld? Voor beide benaderingen geldt dat je een oplossing hebt gevonden zodra er nog maar één mogelijkheid overblijft.

Het is ondoenlijk om dit onderzoek op ieder leeg veld en ontbrekend cijfer los te laten. Daarom moet je de oplossingen op het spoor komen door naar opvallende kenmerken te kijken. Welke dat zijn, is moeilijk onder woorden te brengen. Na verloop van tijd krijg je daar vanzelf gevoel voor. Door sudoku's in de oefenmodus op te lossen, wordt de nodige ervaring snel opgedaan doordat precies getoond wordt waar de oplossingen zich verborgen houden. Dat nu is de het grote pluspunt van de oefenmodus!!

Moeilijkheidsgraad

Waarin onderscheiden moeilijke sudoku's zich nu eigenlijk van makkelijke? Deze vraag kan niet overtuigender beantwoord worden dan met het volgende experiment: Selecteer op de pagina 'Invoeren' sudoku nr.2. Ga naar de pagina 'Oplossen' en klik herhaaldelijk op de knop 'stap voor stap'. Zie hoe de oplossing zich ontwikkelt. Doe nu het zelfde voor sudoku nr.10. Het verschil is overduidelijk: Bij de eerste is het deel van de velden waarvoor een oplossing beredeneerd kàn worden, na iedere stap steeds groot, terwijl dat bij de tweede soms heel klein is. Het verschil in moeilijkheid zit dus vooral in de vindbaarheid van de oplossingen.

Bij extreem moeilijke sudoku's (nr.12 en nr.13) kan het zijn, dat er helemaal geen directe oplossing mogelijk is. In dat geval moet je maar iets proberen. Als die poging dan vastloopt, dan weet je dat het verkeerd was. Verreweg de meeste sudoku's in kranten en tijdschriften zijn zonder 'proberen' op te lossen.

Maak het je makkelijk

Hoe je ten volle profijt kan hebben van de vele opties die de Oplospagina biedt, staat allemaal uitgelegd in de handleiding die voor het gemak als pdf geprint kan worden. Je kunt die naast het toetsenbord leggen, zodat je niet voortdurend tussen twee pagina's heen en weer hoeft te schakelen.

Het beste begin

Op de pagina 'Theorie' worden de basisprincipes overzichtelijk uit de doeken gedaan. Sla deze pagina niet over, maar probeer de inhoud echt goed te begrijpen. Dat is het beste begin om het allemaal vlot duidelijk te krijgen. Daarna is de oplosmachine aan de beurt, maar wie niet kan wachten, mag daar best alvast een kijkje nemen. Denk niet dat er een trucje bestaat waardoor het oplossen vanzelf gaat, want er blijft nu eenmaal grote nauwkeurigheid en eindeloos veel geduld voor nodig. Maar met wat meer kennis en begrip wordt het allemaal wel veel leuker!

Ik hoop dat je door deze site meer plezier zult beleven aan het oplossen van Sudoku's. Wie op of aanmerkingen heeft of suggesties voor verbeteringen, kan een bericht versturen via de contactpagina.

Voor wie nog meer behoefte heeft aan uitleg over sudoku's of op zoek is naar puzzels, vindt op het internet een groot aanbod. Voor beginners is het artikel op wikipedia beslist leerzaam. De ver gevorderden vinden op sudokuwiki.org een schat aan oplostechnieken.

Voor de goede werking van het programma is het vereist dat JavaScript is geactiveerd en cookies zijn toegestaan. Dit zijn browserinstellingen die in zeer zeldzame gevallen door de gebruiker zijn uitgezet. In dat geval werkt het programma niet, of gaan ingevoerde gegevens verloren bij paginawisseling.