Zelf sudoku invoeren

Op deze pagina kun je zelf een sudoku invoeren zodat deze naderhand door de computer opgelost kan worden. Dat is handig als je niet meer verder komt en daarom wel een beetje hulp van de computer kunt gebruiken. Gebruik de 'oefenmodus' als je alleen een hint wil en geen antwoorden. In de lijst rechts staan een aantal voorbeeld sudoku's.

Cijfers invoeren

Het invoeren van cijfers gaat op de volgende manier: Druk allereerst rechtsboven op de knop 'leeg'. Hiermee krijgt je een blanco diagram. Vervolgens klik je op één van de cijfers in de rij onder het diagram. Dit cijfer krijgt nu een rode achtergrond wat betekent dat dit cijfer geselecteerd is. Als je nu ergens in het diagram klikt, verschijnt dat cijfer precies op die plaats. Bij onjuiste invoer word je gewaarschuwd. Op die manier kunnen alle cijfers ingevoerd worden. Klaar? Klik dan in de menubalk op 'Oplossen' dan kom je op de pagina waar de zojuist ingevoerde of gekozen sudoku kan worden opgelost. (Helaas blijkt dit niet bij alle browsers goed te werken (Safari). Soms is het nodig om na het invoeren van de cijfers, eerst de invoerpagina een keer te verversen alvorens naar de oplospagina te gaan. Heb je bij het invoeren een foutje gemaakt? Wis het getal dan met het blanco vakje.

Experimenteren

De sudoku's hiernaast zijn bedoeld om snel aan de slag te kunnen gaan met de 'oplosmachine' om daarvan de mogelijkheden te ontdekken. Het zijn sudoku's met zeer verschillende moeilijkheidsgraad. De onderste sudoku in de kolom, is gemaakt door de Finse professor Arto Inkala die claimt dat dit de moeilijkste sudoku is die toch oplosbaar is en precies één oplossing heeft. Het is zelfs voor de computer een hele klus om de oplossing te vinden en daarom kan het enige tijd duren voordat de oplospagina in beeld komt (Iedere ingevoerde sudoku wordt bij het aanroepen van die pagina opgelost en gecontroleerd op juistheid). Vooral bij trage computers en bij inferieure browsers (Internet Explorer 8 en lager) kan dit lang duren.